Αλλαγές σε «Natura», οικιστικές πυκνώσεις, περιβαλλοντική αδειοδότηση - Δασικοί Χάρτες, Αθανάσιος Γκίκας, Κόρινθος
16633
post-template-default,single,single-post,postid-16633,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-13.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Αλλαγές σε «Natura», οικιστικές πυκνώσεις, περιβαλλοντική αδειοδότηση

Καθορισμό νέων χρήσεων γης στις περιοχές «Natura 2000», ρυθμίσεις  για τους δασικούς χάρτες και τις οικιστικές πυκνώσεις και αλλαγές στην περιβαλλοντική αδειοδότηση περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα κατατεθεί τον Μάρτιο στη Βουλή.

Σε συνέχεια σχετικών ανακοινώσεων του υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το σχέδιο νόμου προγραμματίζεται εντός του Φεβρουαρίου να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κωνσταντίνος Αραβώσης γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ μίλησε ειδικότερα για τις νομοθετικές διατάξεις του  απευθύνοντας χαιρετισμό στην κοινή εκδήλωση κοπής πίτας της ΕΕΔΣΑ και ΠΑΣΕΠΠΕ στην Αίγλη Ζαππείου.

Αλλαγές

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΝ το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει:

-Στις περιοχές «Natura 2000», «ζωνοποίηση» των εκτάσεων, οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας,  προκειμένου να καθοριστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες και αντίστοιχα οι πολεοδομικοί όροι, που θα τις διέπουν. Οι νέες χρήσεις στις περιοχές  «Natura 2000» θα καθοριστούν με την ανάθεση εκπόνησης ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, βάση των οποίων θα εκδοθούν ακολούθως τα Προεδρικά Διατάγματα για τις περιοχές αυτές. Οι νέες χρήσεις γης θα διαμορφώνονται σε  ζώνες,  οι οποίες θα διαχωρίζουν τις χρήσεις,  μεταξύ αυτών που βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας και στις ευρύτερες εκτάσεις της χαρακτηρισμένης περιοχής.

-Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση απλοποίηση των διαδικασιών για όλες τις κατηγορίες επενδύσεων  και παράλληλα  ενεργοποίηση του θεσμού των ιδιωτών μηχανικών επιθεωρητών περιβάλλοντος, οι οποίοι θα ενσωματωθούν στις διαδικασίες ελέγχου.

-Για τους δασικούς χάρτες και τις οικιστικές πυκνώσεις ετοιμάζονται ρυθμίσεις,  οι οποίες θα φέρουν αύξηση των επιτροπών αντιρρήσεων και όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε  επίλυση θεμάτων που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες αλλά και πολλές βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις και επενδύσεις».

Δασικοί χάρτες και οικιστικές πυκνώσεις

Ειδικότερα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, που έχουν γίνει γνωστές από το ΥΠΕΝ στο νέο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες προετοιμάζονται ρυθμίσεις οι οποίες θα προβλέπουν:

Ένα είδος διατήρησης όσων δασικών κτισμάτων δεν βρίσκονται εντός προστατευμένων περιοχών και εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια αναμένεται να έχουν οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων.

Αύξηση των επιτροπών αντιρρήσεων, απεμπλοκή του ακινήτου μετά τον σχετικό έλεγχο που θα διεξάγεται ενώ θα υποχωρούν οι διεκδικήσεις του Δημοσίου έναντι των πολιτών,  υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να γίνει νέα ανάρτηση δασικών χαρτών στις περιοχές που είχαν εξαιρεθεί προσωρινά λόγω του χαρακτηρισμού τους ως οικιστικών πυκνώσεων και σε δεύτερη φάση, με Προεδρικό Διάταγμα που θα εξηγεί τις επιμέρους λεπτομέρειες, θα εξετάζεται ανά περίπτωση η κάθε πύκνωση. Για παράδειγμα, αν μια ιδιοκτησία βρίσκεται εντός δασικής έκτασης, η οποία έχει χαρακτηριστεί Natura, θα είναι ανέφικτο να… διατηρηθεί. Αντίθετα, το Δημόσιο δεν θα μπορεί να έχει αξιώσεις από περιπτώσεις όπως η Πάτμος που είχε χαρακτηριστεί στην πλειονότητά της ως δασική, παρά το γεγονός πως το μόνο που έχει είναι φρύγανα.

«Όσοι ήταν στις οικιστικές πυκνώσεις αφενός θα μπορούν να φέρουν αντίρρηση και αφετέρου να υπαχθούν σε μία ρύθμιση για να μη θεωρούνται κατεδαφιστέοι μέχρι να ελεγχθούν ανά περίπτωση» εξήγησε με πρόσφατες δηλώσεις του στον «Ελεύθερο Τύπο»  ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΝ Κ. Αραβώσης.

Εντός του Μαρτίου, όταν θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι πολίτες θα πρέπει να πάρουν χαρτί και μολύβι αφού θα μπουν πάλι σε ρυθμούς ενστάσεων.

Η μία κατηγορία πολιτών θα είναι εκείνοι που είχαν εξαιρεθεί από τους δήμους τους στο πλαίσιο των οικιστικών πυκνώσεων και των ορίων που είχαν κατατεθεί. Αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την αντίρρησή τους και να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία τους έναντι του Δημοσίου.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά στις περιοχές που δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία ανάρτησης χαρτών και από τα εργαλεία που θα έχουν στην διάθεσή τους, εκτός δηλαδή των αντιρρήσεων, είναι και οι αιτήσεις για πρόδηλα σφάλματα.

Δεύτερη ευκαιρία

Σημαντική διάταξη που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι και η δεύτερη ευκαιρία σε όσους πολίτες δεν κατέθεσαν αντίρρηση, πιστεύοντας πως ο δήμος τους θα μπει στη διαδικασία να στείλει εγκαίρως τα όρια οικισμού και τις οικιστικές πυκνώσεις. Έτσι, ιδιοκτήτες σε 24 δήμους, που έμειναν μετέωροι, θα μπορέσουν με τη νέα ρύθμιση να προβούν σε ένσταση και κατά συνέπεια να διεκδικήσουν την περιουσία τους έναντι του Δημοσίου.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αραβώσης, όσοι χάρτες έχουν ήδη αναρτηθεί και μερικώς κυρωθεί δεν πρόκειται να «πειραχτούν» καθώς έχουν κατά μία έννοια κλείσει και η μόνη αλλαγή είναι να προστεθούν όσες περιοχές είχαν εξαιρεθεί. Σε κάθε περίπτωση, πηγές του ΥΠΕΝ σημειώνουν πως η ηγεσία δεν θέλει η ρύθμιση που θα φέρει να κριθεί αντισυνταγματική και έτσι, πριν παρουσιαστεί η πρόταση, θα πάρει το πράσινο φως του ΣτΕ και έπειτα θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Επιτροπές αντιρρήσεων

Για να λύσει το πρόβλημα  των περίπου 170.000 αντιρρήσεων που βρίσκονται στα συρτάρια των επιτροπών το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται εντός του έτους να διπλασιάσει τις επιτροπές (από 140 που είναι σήμερα θα φτάσουν τις 300) και να δώσει κίνητρα,  ώστε να τρέξουν επιτέλους τη διαδικασία. Παράλληλα, όταν μια ένσταση έχει ολοκληρωθεί και τυπικά, δεν θα χρειάζεται ο πολίτης να περιμένει να κυρωθεί ο χάρτης στην περιοχή του αλλά με το σχετικό έγγραφο που θα παραλαμβάνει θα μπορεί να προχωρά σε πώληση ή μεταβίβαση του ακινήτου του. Πρόκειται για διαδικασία που μέχρι σήμερα παρέμενε στον πάγο και είχε φέρει πληθώρα αντιδράσεων τόσο από τους επαγγελματίες του κλάδου όσο και από ιδιώτες που έμεναν με «δεμένα χέρια».

Για να ξεμπλοκάρει όμως όλο αυτό, θα δοθούν κίνητρα στις τριμελείς επιτροπές, οι οποίες θα αποτελούνται από τον πρόεδρο που θα είναι δασολόγος, το δεύτερο μέλος που θα είναι νομικός και το τρίτο που θα είναι γεωπόνος ή μηχανικός.

Συγκεκριμένα θα υπάρχει πλαφόν ελάχιστου αριθμού αντιρρήσεων ανά μήνα σε κάθε επιτροπή και τα χρήματα που θα παίρνουν θα είναι αντίστοιχα με τις ενστάσεις που εξετάζουν.

Ο αντίλογος πάντως, από πλευράς επιτροπών για την αργοπορία είναι ότι τα μέλη έχουν παράλληλες υποχρεώσεις που προέρχονται από τη διοίκηση στις υπηρεσίες τους, με δεδομένη την υποστελέχωση αυτών: μη προτεραιοποίηση των εργασιών εξέτασης των αντιρρήσεων, χαμηλή ροή τροφοδοσίας με αντιρρήσεις των ΕΠΕΑ από τις Διευθύνσεις Δασών λόγω του μεγάλου αριθμού υποβληθεισών αντιρρήσεων και αναγκαιότητα επεξεργασίας τους και σύνταξης σχετικών εισηγήσεων, σε συνδυασμό με τον χαμηλό αριθμό στελεχικού δυναμικού.